Winput

Winput

Winput contructie. Een winput is een verticale buis met ter hoogte van de watervoerende zandlaag een filter.

De onderwaterpomp bestaat uit twee delen. Een waterdichte elektromotor en een centrifugaalpomp. De pomp transporteert het water via de inhangleiding naar boven.
De pomp is vaak voorzien van een terugslagklep.

Aan de bovenzijde van de winput bevindt zich een luchtfilter en een mogelijkheid om het waterniveau in de winput te controleren.

Bovenzijde van de winput

Bovenzijde van de winput. Van een winput zie normaal gesproken, maar een klein gedeelte. De stijgbuis van de winput steekt ongeveer 20 centimeter boven het maaiveld uit. Aan het bovenzijde van de stijgbuis is een flens gemonteerd. Op deze flens rust de putkop. De kleinere buis gaat vervolgens weer in de grond in, en zal via de centrale ruwwaterleiding naar het zuiveringsstation gaan.
Op deze buis bevindt zich ook een monsterkraan, om de waterkwaliteit van de winput te kunnen controleren. Verder zie je een elektrische aansluiting die de waterdichte elektromotor in de winput van stroom voorziet.
En tenslotte is er ook een peilbuis en een luchtfilter aanwezig. Via de peilbuis kan het water niveau in de winput worden gemeten. Als het waterpeil bij een ingeschakelde pomp te ver daalt kan de winput worden gereinigd. Omdat het water niveau in de winput varieert bij in of uitgeschakelde pomp, zal de lucht (boven het water niveau) via het luchtfilter naar binnen of naar buiten gaan.

Binnenzijde van de winput

Binnenzijde van de winput. Het belangrijkste onderdeel van een winput is het filter. Dit filter is geplaatst in het watervoerende pakket. Dit watervoerende pakket is een zandlaag waardoor gemakkelijk water stroomt. Deze zandlagen kunnen vele honderden kilometers groot zijn.
Het filter is meestal een PVC-buis waarin in de lengte dunne gleuven zijn gemaakt. Er zijn ook filters die gemaakt zijn van koper, roest vast staal of hout. De afmetingen van de sleuven wordt zo gekozen dat het omliggende zand er net niet door kan, maar het water wel doorlaat.
Op de foto is te zien dat er met deze winput een probleem is. Helaas komt er fijn zand door het filter. Dit fijne zand zal, als het terecht komt op een grind filter een verstopping van het grind filter veroorzaken. Helaas was deze winput niet meer te repareren en is later vervangen door een nieuwe winput.
De hoeveelheid water die een winput levert is afhankelijk van hoe gemakkelijk het water naar de winput toe kan stromen. De hoeveelheid kan variŽren van ongeveer 25 m3/h tot wel 200 m3/h.

Video presentatie van een winput

Bekijk hier een video presentatie van een winput.Link naar YouTube
Bijgewerkt: 2022-03-20 12:31:18